FC Lewenborg D3 – nipte overwinning voor Achilles D3

1 - 0

Lewenborg FC JO13-3

D-pupillen zaterdag, D3, 3e klasse 19

7 maart 2015 9:00

Zaterdag 7 maart 2015 verzamelden wij ons rond 8:00 uur op de parkeerplaats bij de Kluiverboom voor de reis naar het sportveld van Achilles 1894 in Assen. In de eerste wedstrijd van het vervolg seizoen moesten wij het opnemen tegen Achilles D3. Waar op 7 november 2014 Achilles D5 op ons thuisveld nog te machtig bleek voor ons team. In de hoop ons te kunnen wreken trokken wij ons niets aan van de koude zuidenwind die over het veld blies en gingen onder leiding van onze coaches Martin en Christian met vernieuwde moed de strijd aan.

Scheidsrechter

onbekend

Afwezig

Joram

1e helft

Om 9:00 mogen Lars en Jeremy aftrappen voor het begin van de match. Dimitri en Giovanni beginnen als reserve. In de beginfase rommelt het van beide kanten nogal in de opbouw. Misschien zijn we ook nog niet helemaal warm gespeeld door die gure wind. Enfin, we hebben de wind gelukkig in de rug en de eerste serieuze doorbraak komt na 4 minuten spelen van Jeremy en Damian in een een-tweetje richting het doel van Achilles. Een minuut later breekt de snelle kleine rechtsvoor van Achilles door richting onze goal. Maar hij weet het gelukkig niet af te maken en schiet naast. Daarna is het Damian die vlak bij de achterlijn een voorzet waagt, maar helaas gaat de bal net achter. Een kwartier spelen als Paul in een snelle rush over links naar voren stormt. Hij speelt de bal net iets te ver voor zich uit waardoor zijn voorzet over de achterlijn gaat. Hmm, toch een heel ander begin dan op 7 november in Lewenborg toen we gelijk tot een defensief werden gedwongen. Nog eens 5 minuten later weet Jeremy zijn verdedigers met een snelle manoeuvre in hun strafschopgebied van zich af te houden en hij schiet rakelings over de goal van Achilles. Jammer !  weer een minuut later komt Achilles opnieuw met een hoge voorzet die hun spits een donkere jongen bereikt. De jongen schiet echter met een zwak schot links naast, maar anders was dat schot toch voor Thijs geweest. In de 22e minuut is het Jeremy die weer voor paniek zorgt bij Achilles. Hij wordt nu echter zwaar geblokt door hun verdediging, maar weet er toch nog een corner uit te slepen. Damian brengt de bal mooi voor, maar deze strandt in een flipperkast en wordt weggewerkt. Paul is goed meegekomen onderschept de bal en brengt ‘m gelijk laag terug in hun 16 meter. Dan weten ze onze aanval toch te stoppen. Enkele minuten later komen wij opnieuw met een gevaarlijke aanval alleen wordt het dit keer afgestopt door een buitenspel. In de 25e minuut moet Thijs opnieuw ver uit het doel komen om hun snelle kleine ‘Speedy Gonzales’  rechtsvoor af te stoppen. De bal kaatst via Speedy over de achterlijn. Jammer genoeg heeft de arbitrage het niet goed kunnen zien en fluit de scheids voor een corner vanuit de rechterhoek. Aanvankelijk wordt de bal goed onderschept alleen werken we ‘m niet snel genoeg weg, waardoor Achilles meerdere schoten op ons doel kan plaatsen terwijl Thijs door de oploop geen overzicht heeft. Hun derde schot zit er toch echt in helaas.. 1-0 voor Achilles.. Even voor rust krijgt Rick een tik op zijn hoofd. Hij is even beduusd, maar ook een harde want hij staat na enige tijd weer gewoon op. We gaan wederom met een kleine achterstand de kleedkamer in. Als de geschiedenis van 7 november zich nou maar niet herhaalt..

2e helft

Zo’n 5 minuten spelen als Jeremy na een solo een schot waagt. De bal mist echter de kracht die hij gewoonlijk aan zijn schoten meegeeft en is voor hun keeper. Jeremy verklaarde na de wedstrijd dat hij het ook maar een zachte eitje vond die bal. Hij had ‘m graag harder en zwaarder gezien en heeft dat ook bij aanvang wedstrijd tegen de scheids gezegd. Mocht helaas niet baten. Tien minuten spelen en Thijs redt opnieuw door zijn doel ver te verlaten. Bijna een kwartier spelen als een grote speler van de tegenstander wordt aangetikt op zijn hiel en met enig toneel aangeslagen blijft liggen. De scheids geeft een vrije trap aan Achilles maar gelukkig gaat deze ruim over ons doel. Enkele minuten later is het Thijs die vlak achter elkaar meerdere schoten van de vijand weet te keren. In de 19e minuut is het Jeremy die weer een schot waagt. Maar die flutbal gaat op een meter links naast. Een minuut later ontstaat er een gevaarlijke situatie na een cornerbal van Achilles die vlak voor ons doel langs suist. Onze verdeiging probeert de bal koortsachtig weg te werken, maar een vrije speler van Achilles kan uithalen. Maar Thijs staat weer goed, keert ‘m en grijpt klem. Achilles is gebrand op verdere uitloop want 2 minuten later hebben ze opnieuw een kans met een corner vanaf rechts. Dit keer is Narelle de reddende engel want zij is naast Thijs op de doellijn gaan staan en keert het schot wat eruit komt met haar lichaam. In de 24e minuut is er de zoveelste corner van Achilles dit keer vanaf links wat resulteert in een fraaie kopbal. Thijs is er weer bij en redt. Fijn als je zo’n koelbloedige  doelman erbij hebt. Een minuut later keren we het tij dan toch. Te beginnen met een fraaie steekpass van Damian op Giovanni die op weg is naar het doel van Achilles. Vervolgens ontstaat er tot twee keer toe een corner voor ons. Die we helaas niet weten te verzilveren. Een minuut of wat later zijn wij hun kleine rechtsvoor even vergeten die nu vanaf links midden over het veld op Thijs zijn doel af rent en op zijn huid gezeten door Rick. Thijs maakt zijn doel kleiner en Speedy haalt uit. Gelukkig staat daar nog de linkerpaal die het schot over de achterlijn doet afkaatsen.  Oef. De supporters worden luidruchtiger: het kan nog jongens, gelijk maken die hap  ! Wij gaan nu echt tot ons tandvlees en komen meermalen gevaarlijk dicht bij hun doel. Vaak komen wij dan over rechts opzetten. Dimitri, Damian, en Lars weten dan met ondersteuning van Bjorn, Sami en Narelle druk te houden naar voren. In de 29e minuut is het Lars die zodoende kan schieten. Echter hij zit met een zere knie wat hem een paar keer opspeelt tijdens de wedstrijd. Mede daardoor gaat zijn doelpoging rechts naast. Ondanks ons waardige slotoffensief weet Achilles nog 1 keer voor gevaar te zorgen. Wij zijn dan zo verbeten op de aanval en de gelijkmaker dat wij ons met tegenzin in de verdedigende rol verplaatsen. In de chaos die daarbij voor ons doel ontstaat schiet Achilles voor een laatste keer. De bal wordt echter van op de doellijn tegengehouden, waarna Achilles spelers beginnen te schreeuwen naar de scheids en een tweede goal claimen. Enkele seconden later fluit de scheidsrechter voor het eindsignaal. Terwijl enkele van onze spelers volledig leeg gestreden op het veld gaan liggen. Een superspannende slotfase was het ! We mogen trots op ons zelf zijn om zo’n weerstand te bieden. Waar we op 7 november nog zo tegen Achilles opkeken weten we nu iets anders: we kunnen ze kloppen.

Wedstrijdindruk

Beide ploegen stellen zich sportief op en zijn aan elkaar gewaagd. Goede arbitrage van de jonge scheidsrechter. Vooral in de eindfase van de wedstrijd hebben we onze twijfels overboord gegooid en vechten wij voor wat we waard zijn. Het is dan zeer spannend door uiteenlopende acties van ons team richting de goal van Achilles. Helaas blijft een verdiende gelijkmaker uit.. Wat betreft de vermeende tweede goal die de Achilles spelers net voor het eindsignaal claimen; tja, de scheids ziet en hij beslist. Simpel zat. Bovendien zou een 1-1 uitslag de machtsverhouding in deze wedstrijd beter illustreren. Zeker als je daarbij de twijfelachtige leeftijd en herkomst van sommige Achilles D3 spelers in aanmerking neemt. “Zijn de spelerspassen eigenlijk wel gecontroleerd ?” merkt iemand terloops op.

Tip van de coach

“Goed gespeeld allemaal. Jammer dat we er geen gelijkspel uit konden halen. Maar onthoud deze wedstrijd. Achilles is opnieuw een van de sterkere tegenstanders binnen de nieuwe poule. Als we met dezelfde vechtlust en inzet tegen de andere teams voetballen zullen we dat absoluut weten te verzilveren in overwinning(en). En als we Achilles opnieuw tegenkomen in Lewenborg; wat is logisch na een 4-1 en 1-0 verlies ? Inderdaad, de trend voortzetten: dan moeten we gewoon van ze winnen!"

Man of the match

Vooral uit het supportersgilde kwamen lovende woorden over de acties van onze keeper Thijs. Hoewel hij het minder druk had dan verwacht (natuurlijk een verdienste van het team als geheel) kwam Thijs zijn doel vaak ver uit om hoge ballen naar voren van Achilles vroegtijdig te onderscheppen. Vaak gebeurde dat op het randje van 16 meter en een aantal keren ook daar buiten waarbij hij de bal hard over de zijlijn wegwerkte. Hij was in onze verdediging een betrouwbare factor. Thijs was dit keer de man of the match !