1 november 2014 10:45

Accommodatie

Onbekend

FC Lewenborg D3 – Een goed begin is niet altijd het halve werk..

Zaterdag 1 november verzamelden wij ons op de parkeerplaats voor de reis naar Glimmen even onder Haren. We moesten om 10:45 uur de uitwedstrijd spelen tegen Glimmen\Yde De Punt D1. Onder leiding van onze coach Martin (Christian kon er helaas niet bij zijn) moesten we vandaag ons uiterste best gaan doen, want na zes overwinningen op rij waren de verwachtingen groot. Winst of desnoods een gelijkspel op Glimmen zou onze kans op een finale positie verder verstevigen. Maar dat deze tegenstander niet eenvoudig zou zijn te kloppen dat wisten we bij voorbaat. Het was een prachtige najaarsdag met een blauwe hemel en volle zon terwijl de neerdwarrelende bladeren het herfstplaatje compleet maakten. Hopelijk zouden wij net als de zon kunnen schijnen op het veld, helaas bleek zo’n gedachte dit keer niet meer dan ijdele moed..

Scheidsrechter

Thijs Knol

Afwezig

Ruben Klunder

1e helft

Om precies 10:45  hebben wij de aftrap. Het is van beide kanten nog even aftasten. Beide teams zijn beducht voor elkaar zo lijkt het. Tja, we kennen beide de stand. Maar na amper een minuut spelen verrast Jeremy  de verdediging van Glimmen met een snelle demarrage over het midden van het veld. Hij speelt een mannetje of twee uit en poeiert op de goal. Onze supporters schrikken blij verrast  op uit hun ochtendpraat want het is gelijk 1-0 voor ons !! Glimmen is door deze snelle openingstreffer even helemaal uit haar doen. Na een tevergeefse aanval van hun kant is het Bjorn die vanaf een lijnrechte pass naar voren plaatst op Jeremy. Jeremy  gaat weer in een snelle solo met de bal aan de haal op de goal van Glimmen af  en besluit zijn aanval wederom met een strakke goal. We staan 2-0 voor. Tjee, zijn we dan echt een van de gedoodverfde finalisten ? We lijken ook een voordeel te hebben met drie wissels waar onze tegenstander door ziekte geen enkele wissel voor handen heeft. We hebben nu onze angst laten vallen en twee minuten later komt uit een corner van Damian bijna de derde goal voor ons. De coach van Glimmen roept dat er niets aan de hand is. Dat er nog tijd genoeg is om wat aan deze vroege achterstand te doen. Later zullen dit wijze woorden blijken. De spelers van Glimmen luisteren goed naar hun coach want ze spelen sterk positiespel en stellen zich breed op. Het is 5 minuten spelen als Rik op de noodrem moet en een goal voor Glimmen verhindert door een schot op ons doel over de linkerzijlijn weg te schieten. Nog een minuut later moet Thijs in actie komen en verdedigt hij de goal met zijn been. Weer een minuut later wordt onze verdediging door Glimmen helemaal tureluurs gespeeld en redt Thijs opnieuw. Glimmen speelt ontspannen en tikt in alle rust over. Terwijl wij het van hoge ballen vaak vanuit het middenveld naar voren moeten hebben om onze voorhoede te bereiken. Soms tempert dat de aanvalsdrift van onze tegenstander even, maar nooit lang. We lijden vaak snel weer balverlies, waarna Glimmen het weer breed opbouwt. Opkomend over de rechter- of linkerflank met hun weliswaar kleine maar razendsnelle spitsen troeven ze onze flankverdedigers menigmaal af. Waarna ze dan een fraaie voorzet weten te maken naar hun spitsen voor Thijs zijn goal. Het is dan ook niet gek als als Glimmen op die wijze in de 11e minuut weet  te scoren en de 2-1 op het scorebord zet. Deze goal werkt bevrijdend voor Glimmen, zeker na door Achilles zwaar te hebben verloren. Ze weten weer dat ze het wel degelijk kunnen, en het is Glimmen die het veld gaat domineren en dat blijft doen. In de 19e minuut maakt Thijs een prachtige zweefduik naar links om een hard schot met gebalde vuisten weg te boksen. Wat een prachtredding. Maar laten we wel wezen, die aanval was ook subliem. En wat schort er toch aan ons spel.. ?  Nog geen 4 minuten later kopt Paul een bal verdedigend terug naar Thijs. Door de aanvalsgolven van Glimmen is Thijs even vergeten dat hij de bal in dit geval mag pakken. Uiteindelijk doet hij het wel. Het laat wel zien dat onze doelman voorzichtig is en geconcentreerd speelt. Later  moet Rik nog opnieuw  een goal voorkomen door een gericht schot weg te kaatsen. In de 24e minuut weten Dimitri en Joram opkomend over de rechterflank de bal door flink door te douwen en te storen de bal bij Jeremy te brengen. Helaas gaat zijn schot hard naast de rechterdoelpaal. Niet veel later is het rust. We zijn niet helemaal overtuigd van onze voorsprong.

2e helft

In de rust zijn er een paar wissels geweest. Zo staan onze flankverdedigers Paul en Bjorn en de centrumspeler Sami als wissel langs de zijlijn. Glimmen trapt af en niet veel later staan ze weer in ons strafschopgebied. Dit keer tevergeefs gelukkig. Na 2 minuten spelen troeft Giovanni terwijl hij in balbezit is een tegenstander die een duel met hem wil aangaan op een prachtige wijze af met een hakje achteruit naar een medespeler. Wreed om iemand zo eigenwijs uit te spelen ! Maar ondanks onze soms flamboyante speelwijze moet Thijs al snel weer in actie komen door ver uit de goal te komen voor een bal die achter onze verdediging neerkomt. Hun snelle spitsen trappen niet in een buitenspel. Zo gaat het maar door. We worden nu echt suf gespeeld door hun snelle heen en weer gepingel. Glimmen doet iets wat wij lijken te zijn vergeten. Je goed aan je positie houden, breed gaan staan en vooral eerst kijken voordat je de bal afspeelt naar een teamgenoot. Door het breed te houden weten ze mekaar goed te bereiken. Ze maken fraaie passes vanuit het middenveld  direct naar hun spitsen of komen snel op langs de zijlijn. Door snelle sprints en de bal vervolgens abrupt af te stoppen weten ze onze verdedigers op verkeerde been te zetten en mooie voorzetten voor de goal te maken. Thijs heeft het druk. Zo’n 5 minuten spelen als de gelijkmaker valt voor Glimmen. 2-2.. Thijs krijgt het daarna nog drukker. We brengen de bal na een spelonderbreking nonchalant weer in het spel en verdedigen stuntelig. In de 9e minuut gaat er bijna nog eentje in, als Thijs er niet was geweest. Glimmen ruikt bloed en ze blijven aanvallen. Achterin rommelt het, ook bij het uitverdedigen. Vaak komen er corners voor hen. In de 13e minuut valt goal nummer drie voor Glimmen. Ze nemen de voorsprong van ons over.. 3-2 voor hen. In de 15e minuut redt Thijs weer spectaculair met een hoge bal recht op het doel. Hij springt hoog en tikt de bal net over de goal.  Een minuut later geeft Damian een pass op Jeremy. Maar die staat er meestal helemaal alleen voor. Ook nu weer en hij loopt zich vast. Onze voorhoede gaat niet eens meer mee naar voren. We blijven op onze eigen helft staan.  Aanvallen is toch de beste verdediging ? Althans je hebt het idee dat ons dat nu zou helpen. In de 21e minuut breidt Glimmen verder uit met een vierde treffer. Onze coach heeft lang gewacht met de wissels. Misschien is hij ook wat onthutst ? Maar na ruim een kwartier wordt onze verdediging weer wat opgefrist.  Twee minuten later zijn er in kort tijdsbestek maar liefst drie corners voor de tegenstander. Bij een hoog schot vlak onder de lat tikt Thijs de bal weer met zijn vingertoppen net over de goal. Uiteindelijk hebben wij een laatste kans als Jeremey na een hoge pass van Paul  naar voren stormt. Hij laat de verdedigers van Glimmen achter zich en komt 1 op 1 te staan met de keeper. In de ren moet hij langs de doelman schieten die zich breed maakt. De bal passeert de keeper, maar rolt mogelijk door het gras links langs de goal. Enkele minuten later klinkt het eindsignaal. Het is gebeurd, we verliezen deze competitie voor het eerst. Een goed begin, is niet altijd het halve werk dus..

Wedstrijdindruk

Sportief van beide kanten. Goede arbitrage. Met een pluim voor onze eerlijke grensrechter Freddy die bij de tegenpartij naar horen zeggen geen enkel buitenspel kon bespeuren.  Verslaggever gelooft het graag, want hij zag onze achterhoede zeker in de tweede helft zelden goed op een lijn staan. Die spitsen van Glimmen waren ook geslepen trouwens. Sommige supporters vonden halfgrappend dat het wel wat partijdiger mocht (gnigni). Maar zij weten ook, of dat een nederlaag had voorkomen ? Onze grensrechter heeft gelijk, ook verliezen moet je alleen met je hoofd omhoog willen doen.

Tip van de coach

Op de vraag wat er precies misging antwoord onze coach Martin "Tja, je kunt beter vragen wat er goed ging ?  Op elk terrein hebben we het laten liggen vandaag. We openen goed met twee treffers van Jeremy, maar daarna zijn we het spoor bijster. Lopen keer op keer achter de feiten aan. Glimmen speelt breed voetbal en grossiert in strakke passes en goed positiespel. Ze speelden ons middenveld en onze verdediging koelbloedig uit en zo creëerden ze hun eigen doelkansen. Als wij al eens aan de bal kwamen speelden we die vaak zonder überhaupt te kijken weer af. Wij hadden totaal geen rust of overzicht in ons spel. Alleen Thijs heeft datgene laten zien waar hij voor in het veld stond. Het is jammer, maar Glimmen heeft vandaag laten zien hoe het moet.. Kop koel houden en samen lekker potje voetballen. Rolt de bal heel wat gunstiger zul je zien."