Anoniem (schot)
49'

D-pupillen zaterdag, D3, 3e klasse 19

18 april 2015 13:00

Onder een stralende voetbalzon was op zaterdag 18 april 2015 de tijd aangebroken voor de herontmoeting met een van onze grotere opponenten; Achilles 1894 D3. Ditmaal zou de strijd plaatsvinden op ons thuisveld in Sportpark Lewenborg. Martin en Christian konden ons echter niet coachen door urgentie op hun werk. Gelukkig hebben wij meer voetbalkenners onder ons, dus Freddie, de vader van Dimitri, zou ons mentaal bijstaan en een strategie uitzetten in deze naar verwachting spannende wedstrijd. In verband met de afwezigheid van enkele belangrijke spelers werd ons team aangevuld met twee voetbaltalenten van E2 en D4. Het was even wachten op het bezoekende team uit Assen, want zij moesten ons sportpark via een omleiding cq file zien te bereiken in verband met de sloop van de betonnen fietsersbrug over de ring vlakbij ons. Zodoende begon de wedstrijd uiteindelijk 10 minuten later dan gepland.

1e helft

Na de toss mogen wij dan aftrappen voor deze competitiestand bepalende en daarom uiterst belangrijke wedstrijd. Achilles speelt erg fel en ze veroveren de bal al snel. De eerste gevaarlijke actie komt van hen na een verdedigend foutje van Paul. Maar dan nog geen man overboord want Narelle en Thijs reageren alert. Toch krijgen we het al snel weer te verduren want het is amper 3 minuten spelen als Achilles met een razendsnelle doorbraak over links onze verdediging sluw uitspeelt en een vroege openingstreffer maakt. Even slikken dan, het is 0-1. Zo blijven ze druk zetten en komen vaak over links opzetten. Wij hebben er vaak onze handen vol aan om die drift van hen te keren. We zijn daardoor zelf ook niet helemaal scherp met onze passes wat onmiddellijk door de vijand wordt uitgebuit. Maar ruim 5 minuten spelen als wij dan toch met een fraaie tegenactie komen als Damian half over rechts doorbreekt en een hoge voorzet over hun verdediging heen doet bedoeld voor onze opstormende Jeremy. Jammer genoeg komt Jeremy net wat te kort om deze diepe pass te onderscheppen. We weten de druk dan niet vast te houden, want dan komt Achilles weer met een gevaarlijke actie. Ruim 10 minuten spelen als het meisje in hun team een mooie voorzet van ons afstopt met een handsbal. Uiteraard brengen wij ons geheime wapen weer in stelling dus Rick neemt de vrije trap. Achilles wordt met onzichtbare hand geholpen  door de schuine tegenwind die de bal naar links doet afwijken naast de goal. Geeft niet, moedige poging ! Amper een minuut later komt de vijand weer ver op onze helft en Ruben en Lars moeten grote moeite doen om hun snelle spits (eerder genoemd als Speed Gonzales) de bal te ontfutselen. Daarna zijn een paar wissels aan onze kant. Vervolgens vind een fraaie opbouw plaats langs de linkerzijlijn waarbij Sami en Paul de tegenstander slim uitspelen. Paul speelt naar Sami die in de rug geblokt teruglegt op Paul waarna Paul een lopje over de Achilles speler doet waarna Sami met de bal naar voren stormt en ze hetzelfde kunstje nog eens doen. De scheids breekt deze creatieve aanval echter af na (vermeend) buitenspel. Een minuut later heeft Achilles een corner mee. Oef, daar ontsnappen we gelukkig nog; want een spits kopt de bal hard tegen de lat van Thijs zijn doel. We staan onder zware druk en dat valt te horen. We scanderen voortdurend peptalk naar onze teamgenoten waarbij Thijs en Narelle vaak het luidst zijn. Het lijkt toch wel lichte paniek wat ons beheerst. Frustratie omdat het niet gaat zoals we ons hadden voorgesteld. De eindconclusie van de uitwedstrijd in Assen was dat we ze kunnen kloppen thuis. Waarom gebeurt het dan niet ? Een kwartier spelen doen we weer een poging maar wederom schort er wat aan bij het afmaken. Een minuut later behoedt Ruben ons voor een tweede tegentreffer door op het laatste moment terug te spelen op Thijs die de bal in een volley weer hoog naar voren brengt. In de daaropvolgende 5 minuten blijft de vijand komen. Speedy Gonzales en een donkere jongen zijn twee snelle en behendige spitsen en Wessel, Narelle, Paul en Ivar moeten op het scherpst van de snede om hen telkens weer te keren. Achilles scoort bijna met een loeihard schot op de rechterpaal.. Dan vind er in de counter een overtreding plaats op Jeremy en Rick neemt ‘m weer dit keer loepzuiver schot. Maar hun keeper staat goed en houdt ‘m. Jammer ! Vervolgens weer een actie over links van ons die strandt. Achilles komt weer en Narelle grijpt in met een terugspeelbal naar Thijs. Er wordt gestreden en hoe ! Ruim 20 minuten spelen als Achilles vanaf links een corner meekrijgt. In de consternatie om de bal weg te werken raakt Paul in een fel fysiek duel om de bal met een ver opgekomen verdediger. Paul lijkt het duel te winnen als de jongen in wederzijds geduw op het kunstgras valt. Terwijl hij op zijn zij ligt haalt de Achilles speler vol uit met rechts maar niet op de bal die goed door Paul wordt afgeschermd maar op zijn enkel (!). Dit is gemeen wraak nemen.. Want Paul moet met veel pijn gewisseld worden.. Zoals Cruyff altijd opmerkt; “elk nadeel hep zijn voordeel” maakt het daarna onze vechtlust er niet minder om. Zo’n 25 minuten spelen als Rick opnieuw een vrije trap kan nemen vanaf de linkerhelft van het veld maar dit keer van dichterbij. Wat een gevaarlijk schot dit keer ! Bijna in de linkerhoek ware het niet dat hun keep naar de goede hoek is gedoken en het schot praktisch op de doellijn onderschept. En een minuut later is daar weer bijna de gelijkmaker na een fraaie aanval met Damian, Sami en Jeremy in de hoofdrol. Drie minuten later wordt onze verdediging echter met een razendsnelle counter verrast en weten ze Thijs met een geraffineerd een-tweetje uit te spelen voor een goal in open doel. Het is 0-2.. Enkele seconden voor rust scoort Achilles bijna hun derde. Het is duidelijk, tijd voor een alle hens aan dek in de rust.

2e helft

Wat er precies besproken is in de kleedkamer weet dan alleen ons team en onze coach. Maar de toeschouwers staan dan voor een raadsel want er vindt een volledige ommekeer plaats. Het is amper een minuut spelen als Priscil een prachtige voorzet naar Damian doet die bijna weet te scoren. De rol van Brandon en Priscilla was al opvallend in de eerste helft. Met grote moed gaan zij dan menig duel aan met de zeker voor hen lange spelers van Achilles.  Daarbij komt dat Brandon en Priscil ook nog eens met een vliegensvlugge opkomst en goed positiespel vaak voor acuut gevaar zorgen voor het doel van Achilles. Een minuut later is daar een fraaie combinatie van Brandon op Damian naar Priscil en zij weet bijna een goal te maken ! Even later hebben we een vrije trap maar die gaat rechts naast. We blijven de druk naar voren houden en in de 3e minuut is daar Damian die in een fraaie dribbelactie de verdediging van Achilles tureluurs speelt en in een hard schot uithaalt, de keeper slaat af maar Damian is goed doorgelopen en trapt de bal vol op de wreef hard de goal in! Het is 1-2 ! Lekker kicken is dat dan. Precies wat we nodig hebben: een vroege goal maken. Twee minuten later is daar bijna de tweede voor ons na een corner van Damian. Terwijl wij vol op de aanval blijven inzetten moet Thijs menigmaal ver uit zijn goal komen om hoge passes van Achilles bedoeld voor een counter te onderscheppen. Onze felle tegenstrijd heeft effect want we duwen ook hen voorhoede voldoende terug op eigen veld. Thijs wacht die bal daar wel op weten we. Maar enkele minuten later verdedigt Thijs in een schaarse tegenaanval ietwat nonchalant uit met de voet, omringt door Achilles spelers, wat hij gelijk rechtzet maar zodoende wel tot corner  maakt. Een lange verdediger van Achilles kopt de bal rakelings over Thijs zijn doel. Gelukkig maar ! In de 8e minuut weet Paul, die na de rust gelukkig toch verder kan spelen, onze spits Giovanni te bereiken met een hoge voorzet. Wederom wordt deze mooie aanval onterecht afgevlagd voor buitenspel. Wie de fout maakt is niet helemaal duidelijk, grens- of scheidsrechter ?? Nouja, de eerst beste keer als ze Gio eens eerlijk laten afmaken kun je er oprekenen dat hij ‘m er niet in schiet maar in poeiert ! Een kwartier spelen als Damian Rick een hoge pass geeft  vanaf rechts die de bal maar net over schiet. Er hangt een gelijkmaker in de lucht. De aanmoedigingen worden steeds luider. Twee minuten later weer een aanval van ons over rechts waar we een corner uit weten te halen. Damian weet Rick wederom goed hoog aan te spelen en Rick kopt de bal over hun keeper de goal in. Iedereen gaat uit zijn dak ! Terug bij AF: het is 2–2 !! Dat geeft ons vleugels dan. We blijven vol op de aanval inzetten. De Achilles spelers staan met vertwijfelde blik op het veld. Wat gebeurt er toch vragen ze zich af ? Wij waren toch de sterkere ploeg ? Waren ja, want het is er niet meer bij ze. Ze worden van de kaart gespeeld zeg maar. Want twee minuten later is daar opnieuw Damian die vlak voor hun goal staande zwaar verdedigd toch weet uit te halen en ‘m in hun doel poeiert. Het is gewoon 3-2 !!! We leiden ! Enkele minuten later moet Rick hun snelle donkere spits die is doorgebroken in de loop uit balans halen om een counter te voorkomen. Ze krijgen een vrije trap mee en het schot van hun grote verdediger is direct maar ook zwak en Thijs bewaakt onze goal nu uiterst geconcentreerd. Achilles komt dan met meerdere aanvallen richting onze goal. Ze hebben daarbij ook pech; twee keer op de paal en nog een keer op de lat.. Oeff.. zeggen we dan. Wessel speelt vaak een belangrijke rol bij het afstoppen van hun rechtsvoor en hij verstoort hun middenveld en spitsen voortdurend. Evenals Sami, Lars, Dimitri, Ivar en  Ruben die dankzij onze voorsprong nieuwe krachten weten aan te boren en vaak bijzonder fel in duel gaan. En daar hebben we dan Priscil en Brandon die na enige verdiende rust weer door Freddie in het veld worden gebracht. Die zorgen weer voor tegendruk van ons over rechts samen met Jeremy. En Rick onderschept menige hoge bal om die gelijk weer hoog naar voren te brengen naar onze voorhoede. We hebben ze in de tang, zij moeten nu en wij mogen. Narelle en Paul blokken praktisch alles voor het centrale doelgebied en over rechts. Zo gaat het zo’n 10 minuten naar het eindsignaal door. We vechten weer voor wat we waard zijn; een verdiende overwinning wacht. Onder luid gejuich, gespring en gehos op en rondom het veld klinkt Rik Blikman’s eindsignaal. Wij hebben ze alsnog geknakt in de tweede helft. Wij WINNEN met 3-2 ! Het klopt dus dat Amerikaanse spreekwoord:“When the going gets tough.. the tough get going !”

Wedstrijdindruk

Zoals de coach terecht opmerkt; een billeknijper was het ! Van de spreekwoordelijke duistere afgrond in de rust terug naar vaste grond onder de voeten in de eindfase. Superspannende en enerverende wedstrijd. Rik Blikman floot een prima wedstrijd. Voor hem was het vooral in de eerste helft soms lastig om de rust te bewaren in verband met de emotie op het veld en meelevende supporters langs de zijlijn. Door een paar incidenten kan de wedstrijd niet altijd even sportief worden genoemd. Maar in de tweede helft houdt de scheids de teugels strak beet zodat er geen ruimte is voor vervelende dingen.

Tip van de coach

“Tjongejonge, dit was een billeknijper van een wedstrijd ! Nu zijn jullie echt goed op weg. Ik ben superblij met het behaalde resultaat en vond het leuk om jullie vandaag te mogen coachen. Tweede helft hebben jullie je slagtanden laten zien. Gaat er om dat jullie die gedrevenheid en vechtlust vasthouden. Neem dit wel van mij aan als veteraan; elke match die nog komt is even belangrijk. Nu vooral niet denken, dat gaan we wel ff doen. Onthou dit en dan maak ik mij geen zorgen over het verdere verloop van D3 in deze competitie."

Special thanks

Met speciale dank aan onze gastspelers Brandon en Priscil die zich in deze wedstrijd op een geweldige wijze voor ons team hebben ingezet. Wij wensen jullie heel veel succes met jullie eigen teams E2 en D4 ! (zie ook de tekst-inzet in laatste foto in de diashow)

Man of the match

Het is gebruikelijk om in deze rubriek een speler van ons team in het voetlicht te plaatsen. Vandaag moeten we daar een uitzondering op maken. Dat de beslissingen van een coach vaak bepalend zijn voor de spelontwikkeling op het veld weten we. Bij een 0-2 achterstand besprak Freddie tijdens de rust de voortgang met zijn team. Er was wrevel bij sommigen over de toegewezen posities en de gekozen strategie. Coach Freddie kwam met de retourvraag: “Vraag jullie zelf dan nu af wat jullie willen bereiken vandaag en hoe jullie dat denken te doen en vertel me dat nu.” Ze hadden maar 15 minuten tijd maar door goed naar elkaar te luisteren wisten de coach en het team de neuzen weer in 1 richting te krijgen. Richting het doel van Achilles zo zou blijken. Dit was in de eerste plaats de verdienste van onze standin-coach: Freddie Wolters was vandaag de man of the match !

Impressies van de spelers

Giovanni: “Dat was geen buitenspel ! Dat was niet eerlijk man. Maar wij hebben lekker wel gewonnen en dat is wat telt. Haahaahaa.”

Wessel:”Ik wou ze in hun aanval breken! Sterker nog, ik heb ze gebroken.”

Supporter of the match

Vandaag was Marcel de meest luidruchtige supporter van de dag. Verslaggever kan dat beamen want hij hoorde nog lang na de wedstrijd een vervelende pieptoon in beider oren als gevolg van Marcel’s weliswaar goedbedoelde zij het ietwat te hard aangezette gebrul. Hij dingt dus vanzelfsprekend mee naar de Decibel-prijs (een doos Peltor oordopjes om weg te geven) die wij mogelijk gaan weggeven aan het eind van het seizoen. Mits het dan nog enig nut heeft natuurlijk (voor omstanders).