Op zaterdag 28 maart 2015 vertrokken wij uit Groningen voor de reis naar Assen. De uitwedstrijd tegen ACV D5 stond op het programma. In verband met zijn werk kon Martin helaas niet tijdig aanwezig zijn, dus Christian zou ons coachen. We hadden er een zonnig voetbalweertje bij en bovendien fijne omgeving zo in de buurt van het Asserbos en de Bonte Wever. Ja Drenthe mag er ook zijn hoor. Het was ook fijn dat we deze strijd op het ons zo vertrouwde kunstgras mochten uitknokken.

onbekend

Afwezig

Jeremy

1e helft

De wedstrijd wordt voorafgegaan door een officiële spelerpas controle, zodoende beginnen we iets later om ongeveer vijf over negen. In het spelersveld van ACV torenen een paar corpulente jongens boven de rest van het team uit. Lars komt er in de eerste minuut achter dat het daarom oppassen geblazen is in man-tegen-man duels; Lars wordt keihard van opzij aangetikt (met een klets over het veld) door een van die grote ACV verdedigers. Vreemd dat de scheids vervolgens enkel een stuiterbal geeft, maar hij heeft dan ook niet voor een overtreding gefloten. Gelukkig kan Lars, op zijn tanden bijtend, de wedstrijd voortzetten. Na zo’n drie minuten spelen is er een niet opzettelijke overtreding van Joram als hij hun gevaarlijke nummer 11 (die diep over links is doorgebroken) achtervolgt en in de loop per ongeluk aantikt. Vervolgens maakt de scheids daar gelijk een vrije trap van. Terwijl Joram zelfbeheerst en uiterst sportief een handje geeft terwijl hij geen schuld heeft. Er komt een bloedlink schot uit die hun spitsen weliswaar niet bereikt en maar net rechts naast gaat. Ruben is in de eerste helft vaak betrokken bij de aanvalsopbouw en hij toont veel lef tegenover die (zeker voor hem) reuzen van verdedigers. Zo versiert hij na 5 minuten spelen een corner die snel door Damian wordt genomen en Rick staat goed en hij kopt maar net naast. Daarbij is wel weer sprake van ruig spel want Rick blijft aangeslagen op het veld liggen. Was het nu een kopstoot.. of werd hij geraakt door een schoen.. niet helemaal duidelijk. Het spel wordt wederom gestaakt. Maar Rick is ook een harde want hij staat weer snel op en zoekt zijn positie terug. ACV krijgt in de daaropvolgende minuten meer moed. Dat komt mede door ons eigen wispelturige spel in onze achterhoede en ook middenveld. Het valt voor het eerst op als Narelle stevig terugpasst op Thijs en hij de bal gelijk vol op de slof naar de voorlinie wil knallen, terwijl er op dat moment geen enkele druk is van ACV. Thijs raakt de bal niet goed en deze zwenkt naar rechts af, waar hun nummer 11 gelijk mee aan de haal wil gaan. Het loopt goed af gelukkig. Onze spitsen Giovanni en Damian zien het ook gebeuren en zij zitten te popelen om wat te doen. Nog geen minuut later als Damian na voorbereidend werk van  van Dimitri en Lars in een fraaie dribbel-actie een mannetje of twee, drie uitspeelt en hard rechts inschiet. Alsof hij wil zeggen; daarvoor zijn we hier jongens; winnen ! Wij leiden met 0-1. (Noot: hoog tijd dat deze verslaggever de juiste score-notatie gaat hanteren) Het duurt nog even voordat dat besef tot ons doordringt. Want een minuut later is het ACV die bijna tot scoren komt ware het niet dat Thijs fraai weet te redden. Zo’n 10 minuten spelen als ACV een cornerschot rakelings voor ons doel laat vliegen. Moeten blij zijn dat er niemand staat.. Een minuut is het Giovanni die na een mooie steekpass van Ruben de verdediging van ACV doet zweten. Hun keeper komt er echter goed uit. En dan is het weer Ruben die met voorbereidend spel Damian aanspeelt en een doelkans geeft. Jammer genoeg weten we ‘m niet te verzilveren. Wessel die linksachter overigens goed verdedigend werk doet komt na bijna een kwartier spelen hard in botsing met een ACV speler. Met pijn aan zijn heup blijft hij liggen. Hij moet gewisseld worden. Christian vindt het dan tijd voor een bredere wissel en Bjorn, Ivar en Paul mogen het veld in. Onze wispelturigheid zijn we dan nog niet kwijt helaas. Zo’n 20 minuten spelen als Narelle een hoge bal niet gelijk onder controle weet te krijgen. De vijand gaat onmiddellijk in de aanval en mede door ons stuntelend verdedigingswerk krijgen we dan de tegentreffer om de oren. Chips 1-1. En ACV valt niet veel later opnieuw aan als hun nummer 11 (die wat betreft speelstijl met nek en schouders boven zijn medespelers uitsteekt) in een snelle rush over links naar onze achterlijn stormt. Bjorn besluit in te grijpen met een ietwat te harde zij het ook nette tackle. Bjorn luistert gelaten de reprimande van de scheids af, knikt braaf en sjokt vervolgens onaangedaan naar zijn verdedigende plaats voor de vrije trap die gaat komen. Tjee, wat een profi houding laat die rechtsachter van ons hier even zien. Misschien dat ACV ook daarom niet weet te scoren uit de vrije trap. Circa 22 minuten spelen als Paul vanaf het linker middenveld Damian hoog aanspeelt. Damian neemt goed aan en zet gelijk voort in een solo-actie, hij schiet hard, de keeper slaat de bal van het doel af maar Damian zet door in zijn run, pikt de bal weer op en  schiet voor tweede keer maar net in rechts het zijnet. Mooie tegenactie van ons ! Maar ACV brengt ons opnieuw in gevaar en Bjorn blokt tot twee keer toe hun nummer 11. Zo’n 25 minuten spelen als Narelle achterstand weet te voorkomen. Ja, het loopt dan niet lekker, maar we blijven vechten ! Opvallend als er in de 28e minuut niet gefloten wordt voor gevaarlijk spel van hun nummer 11 tegen Bjorn. Daarvan worden we de eerste helft ook een beetje moedeloos, zulke beslissingen. Paar minuten later weet ACV dan ook te scoren. Het is 2-1 voor ACV.. Een minuut voor tijd als Thijs verdere achterstand voorkomt na een foutje van Sami. Oef, tijd voor spoedberaad zo voelt het, als de scheids voor de rust fluit.

2e helft

We beginnen om ongeveer 9:48 en de eerste acties komen van onze kant. Lars speelt daarbij vaak een prominente rol. Twee minuten spelen als Damian zodoende in schotpositie weet te komen en opnieuw geen geluk heeft. De bal vliegt het rechterzijnet in. Even later is het Lars die een schot waagt maar de kracht daarvan wordt de bal ontnomen door blokken van een verdediger zodat de keeper weet te redden. Na vier minuten spelen is het Ivar die razendsnel opgekomen na een hoge dieptepass bijna schietkans krijgt. Ware het niet dat de ACV keeper doldriest en in wanhoop naar de bal duikt en even hard in botsing komt met onze kleine en moedige aanvaller. Het spel wordt stilgelegd. We zijn zekerder van onszelf nu. Want een minuut later onstaat er weer een doelkans na als we een corner mee hebben. Zeven minuten spelen is het weer Rick die bijna inkopt. Soms zijn we het weer wat kwijt, want een minuut later kopt Narelle per ongeluk een hoge bal naar achteren door in de voeten van een ACV spits. En niet de eerste de best, hun vedette nummer 11. Narelle zet haar foutje echter gelijk recht door bijna zelfstandig de aanval die volgt te neutraliseren. Een minuut later is het Lars die met een fraai schot op het ACV doel komt. Zo’n 10 minuten spelen als Rick in een rush vanuit het middenveld onderuit wordt gehaald. Dat was niet slim van ACV. Want zij kennen zijn specialiteit nog niet, uiteraard neemt Rick de vrije trap zelf. En wat een fantastisch schot heeft Rick vandaag voor ons bewaard ! De bal vliegt hoog over hun tweemansmuurtje en overige (doel)verdediging heen het doelnet in. Tja, die zagen ze even niet aankomen. Joehoee !! Het is gelijk 2-2 !! En dan speelt onze coach Christian spitsvondig op de nieuw ontstane situatie in. Hij doet nog iets wat ACV totaal niet ziet aankomen. Hij brengt onze verdediger Paul van zijn positie linksachter naar linksvoor. Paul is een van ons snellere (zoniet snelste) lopers. Hiermee hoopt onze coach meer aanvalsdruk te creëren en zodoende de druk van ons doel af te krijgen. Opvallend hoe hun nummer 11 die zich overigens dan al half leeg heeft gerend nauwelijks nog gevaar voor ons vormt. Ons middenveld verstevigt zich en we weten ons beter te concentreren in de opbouw. Zo’n vier minuten daarna ontstaat er een corner vanaf links voor ons. Paul heeft zijn positiewisseling met grote trots aanvaard. En als het even kan wil hij natuurlijk ook wel even scoren nu. Hij staat goed bij de eerste paal. Damian neemt de corner. De bal valt vanuit de kluts voor Paul’s  voeten en hij schiet, de keeper slaat de bal weg richting Paul. Hee man, ik sta hier niet voor de grap denkt Paul en hij schiet de bal ditmaal meedogenloos hard langs de in paniek geraakte keeper het doel in. Wij leiden met 2-3 !!! Dat komt even bikkelhard aan bij ACV. Op je thuisveld een voorsprong weggeven. Wij weten dat. Want een minuut later is het Rick die met een kanonskogel op afstand maar net over het ACV doel schiet. Drie minuten later is er opnieuw een corner voor ons. Hun verdedigers staan teveel op een kluitje bij de tweede paal en daar komt  Damian zijn schot nou net neer. Wij mazzelen want via een binnenkant dijbeen ACV speler gaat de bal het doel in. 2-4 voor ons ! In een laatste poging om hun eer te redden valt ACV vervolgens over links aan. Maar Dimitri en Bjorn zijn genadeloos en smoren de aanval in de kiem. Hun nummer 11 is gewoon op nu. Ze zijn dan als geslagen. Opvallend hoe Ivar dan als een ware stoorzender de opbouw van ACV gaat storen en zelfs de keeper van ACV frustreert bij zijn uittrap. Een minuut later weet Ivar zo de bal af te pakken en bijna te scoren ! We hebben onszelf dan helemaal hervonden. Onze verdediging en middenveld staat weer als een dijk. En we hebben alle ruimte om aan te vallen. In de 25e minuut is het Damian die na een fraaie dribble  aantal verdedigers afbluft en ook de keeper (die te ver uit zijn doel is gekomen) het heenkijken geeft. Hij schiet hoog maar niet hard over ze heen. Paul rent voor de zekerheid op zijn huid gezeten door de keeper en paar verdedigers achter de bal aan. Paul laat Damian’s schot lekker verder rollen over hun doellijn. Het is 2-5 voor Lewenborg. De match is dan gestreden. Dankzij een checkmate van onze coach hebben we de match alsnog beslist. Wat een mooie strijd was dit !

Wedstrijdindruk

Superspannende wedstrijd. In de eerste helft stuntelen we vaak. Terwijl we over de breedte van het veld genomen eigenlijk veel meer klasse in huis hebben. Moeilijk te zeggen waar ‘m nu precies de crux zit.. In de tweede helft laten we met ons uithoudingsvermogen, vechtlust en solide spel alsnog zien wie de ware winnaar is van deze wedstrijd is. De arbitrage komt in de eerste helft ietwat partijdig over, maar in de tweede helft was het goed. Misschien ook dankzij een gesprek in de rust van een van ons met de wedstrijdleiding. Algemene beeld van arbitrage een zeven kunnen we zeggen. Onze eigen grensrechter was zoals gewoonlijk top die krijgt dus een negen.

Tip van de coach

“Na een matige eerste helft waarin jullie nogal eens onnodig fouten maken, weten jullie jezelf toch te hervinden in de tweede helft. Goed gedaan allemaal ! Veel foutjes in de eerste helft zijn niet nodig als we rust houden dus, als er geen dreiging is voor acuut balverlies, eerst de bal fatsoenlijk aannnemen, neem je tijd en breng de bal vervolgens daar waar je 'm wilt zien. Sta jezelf ook ontspannener te voetballen zul je zien. Onthoud dat wel even voor de volgende keer jongens."

Man of the match

Veel supporters gaven aan dat Paul een sterk optreden heeft laten zien. Als je het vertrouwen van je coach (bij een strategische positiewisseling naar voren) om weet te zetten in een op dat moment beslissende goal dan ben je een kanjer.  Na de wedstrijd vertelde Paul dat toen hij het schot van Damian achtervolgde hij de bal wou bewaken maar niet aanraken om Damian zijn goal niet af te pakken. Dat heet teamspirit en daar hoort een titel bij: Paul Voets is de man of the match !

Supporter of the match*

Patricia was onze meest luidruchtige supporter vandaag. Zij dingt dus mee naar de Decibel-prijs (een doos Peltor oordopjes om weg te geven) die wij mogelijk uitreiken aan het eind van het seizoen, mits het dan nog enig nut heeft natuurlijk (voor omstanders).

*Bij voldoende belangstelling wordt dit een blijvende rubriek in het wedstrijdverslag.