22 november 2014 11:15

Scheidsrechter

Rik Blikman

FC Lewenborg D3 – Alsnog kat in ‘t bakkie

Op zaterdag 22 november speelden wij de de op een na laatste competitiewedstrijd tegen VV Gorecht D4 het team dat als een na laatste op het competitie scorebord stond vermeld. We moesten om 10:45 aanwezig zijn voor deze thuiswedstrijd ins ons eigen Sportpark Lewenborg. Onze coaches Martin en Christian lieten ons voor de warming up even goed intrappen met afstandsschoten op  het doel van Thijs. Dat was ook nodig met een gure oostenwind die soms ook ijskoude regendruppels met zich meebracht. We waren ervan overtuigd dat we deze pot met niet teveel moeite zouden winnen. Jammer genoeg kon Joram ons daarbij dit keer niet meehelpen.

Rik Blikman

Afwezig

Joram Valkering

1e helft

Dat je jezelf nooit illusies moet maken over de kracht van je tegenstander blijkt ook nu weer. Want we beginnen tegen de verwachting in niet bepaald als het sterkere team. In de beginfase spelen we nogal rommelig. Het is zo’n 2 minuten spelen als Thijs voor het eerst een bal moet keren na een schot van een doorgebroken spits van Gorecht. Als antwoord stormt Jeremy een minuut later richting het doel van Gorecht, alleen wordt hij door een verdediger fel op de huid gezeten en zijn schot wordt geblokt. Een aantal spelers heeft een niet gebruikelijke positie gekregen en daar hebben we duidelijk moeite mee. Bij balbezit willen we de bal vaak te vlug naar een teamgenoot passen alleen kijken we dan niet goed, waardoor we vaak onnodig balverlies lijden. De tegenstander ziet dat wij niet goed in ons spel zitten en ze komen in de 9e minuut opnieuw in ons strafschopgebied. We verdedigen wat stuntelig uit en hebben daarbij ook nog de pech dat een pass naar Sami op de hak van zijn schoen komt en tegen zijn hand stuitert. De scheidsrechter vermoed opzet en hij wijst naar de stip.. Chips, ook dat nog..  De strafschop wordt hard genomen en suist goed in de hoek. 0-1 voor Gorecht ! “Worden we nu wakker, jongens ?“ klinkt het van de zijlijn.  Aanvankelijk is er nog geen verandering in ons spel te bespeuren. We geven de vijand teveel ruimte en het loopt gewoon niet zoals het hoort. Na ruim een kwartier spelen is daar toch Jeremy opeens weer in een krachtige solo-actie die hij besluit met een schot. Maar de keeper heeft ‘m. Even later is het Damian die zich over rechts doorknokt naar de achterlijn en een gevaarlijke en hoge voorzet vlak voor hun doel plaatst. Jammer dat we dan niemand bij de verre paal hebben. Door onze niet aflatende ijver om tegendruk te geven ontstaan er vaker kansen voor ons. Gorecht dimt in. In de 19e minuut is daar dan Dimitri die na enig fraai dribbelwerk parallel aan hun doel een gat in hun verdedigingslinie creëert en gericht op het schiet. Het schot is niet snoeihard maar er zit veel effect in de bal. Daardoor schampt de keeper de bal weliswaar, maar deze effectbal is oncontroleerbaar en rolt er alsnog in !  1-1 we staan GELIJK ! Dat is de oppepper die we nodig hebben nu. Dan zijn er een aantal wissels; Paul, Rick en ook Dimitri mogen even uitblazen. Ruim 20 minuten spelen als Sami een bloedlinke steekpass vanuit het middenveld plaatst dwars door de voorhoede van Gorecht heen. Bijna weten onze spitsen er gebruik van te maken, maar hun keeper is dit keer alert. Wel duidelijk nu dat er een verschuiving plaatsvindt. Wij zijn het aanvallende en zij het verdedigende team geworden.  Dan komt Wessel met een mooie dribble op over rechts maar een lange verdediger weet hem fysiek van de bal te zetten. Goeie actie evenwel van Wessel. Na 27 minuten spelen komen we weer over rechts op en Ivar en Wessel doen daar voorbereidend werk zodat Jeremy zich langs de achterlijn doorknokt  richting hun doel en plots een voorzet doet, of is dit een bewuste poeier op doel ? Hoe dan ook de bal kletst tegen de binnenkant van de linkerpaal zo het doel in. Wat een vette goal !! Gejuich alom, want daarmee staan we 2-1 voor ! In de laatste minuten van de eerste helft weet de tegenstander in een snelle counter ons middenveld en ins doelgebied ook Narelle en ook Thijs af te bluffen. Gelukkig hebben we altijd Rick nog die een zet vooruit heeft gekeken en centraal op de doellijn is gaan staan. Hij ziet het schot dus aankomen en knalt ‘m met een follie hard over de zijlijn weg.   Oeff. Scheidsrechter Rik Blikman vind het tijd voor de rust en iedereen aan de kant knikt klappertandend voor dit fluitsignaal. Koud met die wind zeg ! Tja, hoe de match verder zal verlopen durft niemand dan met zekerheid te zeggen.

2e helft

In de tweede helft hervinden we onszelf in het offensief. Gelukkig hebben we die ijzige rotwind nu in de rug. Zo’n minuut gespeeld als Paul vanuit het middenveld een strakke pass doet naar Wessel die de bal goed oppikt in zijn run richting het doel van Gorecht. En hij dribbelt verder, twijfelt niet te lang en haalt vol uit. Beng ! Die zit, ‘t is 3-1 voor ons !! En zo gaan we maar door. Want dan is het Damian, dan is het Jeremy weer die een poging waagt. Vervolgens is het vanuit een corner van Rick waar bijna een goal uit komt. Het lijkt wel prijsschieten op de kermis. Zoveel schoten mag je doen; dus schiet maar een eind weg. Sami, Lars, Damian en Jeremy tikken in de 11e minuut behendig en vrolijk over in hun strafschopgebied over. Schieten ! klinkt het van de supporters. Maar we hebben er gewoon plezier in nu. Gewoon lekker potje overpingelen en zo willen we nu zelf onze kansen maken. Hun verdedigers worden er nerveus van en daarbij ontstaan vanzelfsprekend ook corners. Een minuut later neemt Damian dan ook een corner. En wat voor eentje ! De bal vliegt met effect en een beetje geholpen door de wind onhoudbaar hoog in de hoek het net in. Het is vierrrr tegen één ! Vooral Sami, Lars, Jeremy, Ivar, Damian en Wessel houden dan flink druk op de ketel voorin. Ruben heeft dan de specialiteit om zich naar de rechter cornervlag door te vechten en vervolgens fraai voorzet te geven richting doel van tegenstander. We zijn aan het excellereren met z'n allen ! En bijna 20 minuten spelen als Jeremy voor de tweede keer scoort in deze match met een hard en hoog schot richting rechterhoek. 5-1 !! Een minuut later is het opnieuw Jeremy die Gorecht doet beven, maar dit keer raakt hij helaas geen doel. De tegenstander probeert het vervolgens met een tegenaanval maar Bjorn, Giovanni, Narelle en Paul verdedigen sterk. We zijn nu de dominante partij op het veld. Dat mogen ze weten ook. Door de nadruk op de aanval te houden onstaat er dan na ruim 20 minuten spelen een corner. Damian neemt ‘m hoog richting de verre paal. Rick staat klaar en springt hoog op en hij kopt ‘m bikkelhard het doel in ! Zesde goal op rij alweer. Jiehoeee! Vervolgens krijgt Paul het op zijn heupen en hij rent helemaal vanaf zijn positie linksachter naar het doel van Gorecht, alleen raakt hij de bal niet goed bij zijn schot. Bal vliegt links naast. Toch leuk om te zien, zo’n ontembare drift om te scoren. Ondanks de flinke achterstand probeert onze tegenstander nog een aantal moedige pogingen tot een aanval. Ze zijn echter nooit lang op onze helft. De strijd is gestreden en dat weten ze. Wij hebben er echter nog niet genoeg van. Daar is Lars die hun verdeiging in de 31e minuut met een dribble aftroeft en de bal hard inschiet. Zeven tegen één ! Maar twee minuten later als Paul die ver is meegaan in de aanval alsnog de achtste goal voor ons op het scorebord zet. Niet veel later klinkt voor Gorecht  het bevrijdende fluitsignaal voor einde wedstrijd. De tweede helft was een kat en muis spel waarbij FC Lewenborg D3 gaandeweg de rol van de sterkere op zich nam. Alsnog kat in ’t bakkie dus !

Wedstrijdindruk

Sportief van beide kanten. Prima arbitrage.  OK, waren wel wat twijfels over het buitenspel-vlaggen van grensrechter van tegenpartij.. maar zien we dat niet vaker (?) en we hebben dik gewonnen dus we gaan maar najt soezen vandaag.

Tip van de coach

"Ondanks een zwak begin van onze kant waar we rommelig met ons balbezit omgaan, maken we het in de tweede helft meer dan goed. We moeten wel leren om de taken ook in een andere positie goed op ons te nemen. Soms doen we dat heel goed. Denk bijvoorbeeld hoe Rick de rol van laatste man overnam op moment dat Narelle en Thijs in een duel waren verwikkeld met een van hun spitsen. Dat is wat we bedoelen; anticiperen, dus reageren op een gegeven situatie. Dat is vaak nog best lastig op D-niveau, maar wel iets wat je in de toekomst moet leren zulke omschakelingen. Anyway, in de tweede helft waren jullie oppermachtig op het veld. Dik verdiend gewonnen jongens ! "

Man of the match

Zowel de coaches als de supporters gaven volmondig aan dat Jeremy niet alleen vanwege die monstergoal (!) van hem in de eerste helft maar ook om zijn niet aflatende aanvalsdrift en vechtlust de titel van man of the match verdiend heeft. Jeremy is dus the man of the match !